UE se pregătește pentru urgențe chimice, biologice, radiologice și nucleare. Ucraina a primit deja trei milioane de pastile cu iodură de potasiu
Uniunea Europeană își extinde rezervele strategice pentru a fi pregătită în caz urgențe chimice, biologice și nucleare, transmite Politico. Rezervele de peste 540 milioane de euro vor include medicamente, echipament și vaccinuri pentru tratarea persoanelor care au fost expuse acestor situații de urgență. În cadrul aceleiași strategii, Comisia Europeană dezvoltă și rezerve de decontaminare. Mai multe detalii, în continuare.
UE se pregătește de urgențe chimice, biologice și nucleare
Comisia Europeană a anunțat miercuri că își consolidează rezervele strategice astfel încât blocul european să fie pregătit în cazul urgențelor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).
Acest demers implică rezerve de peste 540 milioane de euro, cunoscute sub numele „rescEU“, potrivit unui comunicat al instituției, create în strânsă colaborare cu Autoritatea pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în domeniul sănătății (HERA).
Rezervele vor include echipamente și medicamente, vaccinuri și alte produse pentru tratarea pacienților expuși la agenți CBRN, dar și echipamente de decontaminare și echipe de intervenție specializate.
Ca un prim pas imediat, Uniunea Europeană a mobilizat rezerva medicală „rescEU“ pentru a procura pastile de iodură de potasiu, acestea având scopul de a proteja populația de efectele nocive ale radiațiilor. Prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, cu ajutorul Franței și Spaniei, aproape 3 milioane de pastile de iodură au fost deja livrate Ucrainei.
„Luăm măsuri concrete pentru a spori gradul de pregătire a Europei în fața unor potențiale amenințări. Creăm atât o rezervă de decontaminare, cât și o nouă rezervă de echipamente adaptate la urgențele chimice, biologice sau nucleare. Sunt recunoscător statelor membre pentru acest efort. Scopul nostru este de a oferi cetățenilor noștri capacități de reacție rapidă în cazul în care o astfel de urgență se va produce vreodată“, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.
Citește și: UE trece la sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin. Statele Unite vor face același lucru
„Securitatea sanitară are nevoie de pregătire“
În cadrul aceleiași strategii, Comisia dezvoltă, după cum aminteam, și rezerve de decontaminare. Acesta vor include atât personalul, cât și echipamentul necesar pentru decontaminare după expunerea la agenți CBRN.
În cazul unor dezastre neintenționate (spre exemplu, o scurgere într-o uzină chimică, incidente la o centrală nucleară, răspândirea unei boli infecțioase) sau a unor incidente intenționate (de exemplu, un atac terorist), populația ar putea fi expusă la agenți CBRN.
„Securitatea sanitară are nevoie de pregătire. Pregătirea pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare este un element esențial pentru a ne menține cetățenii în siguranță și un element-cheie al unei Uniuni Europene a Sănătății puternice.
HERA este turnul nostru de veghe și a lucrat 24 de ore din 24 pentru a sprijini acțiunile UE prin intermediul Mecanismului de protecție civilă pentru a oferi sprijin în materie de pregătire Ucrainei și statelor noastre membre“, a spus comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.